Ikke-kategoriseret

Er den 26 december en helligdag?

Er den 26 december en helligdag?

Ja, den 26. december er en helligdag i Danmark og mange andre lande rundt omkring i verden. Dagen er kendt som 2. juledag eller 2. julefrokostdag.

I Danmark er 2. juledag en national helligdag, hvor de fleste butikker og virksomheder holder lukket. Det er en dag, hvor mange danskere bruger til at slappe af, være sammen med familie og venner, og måske spise rester fra julemiddagen dagen før.

Men hvorfor er den 26. december egentlig en helligdag? Og hvordan fejrer man den i andre lande?

Historien bag 2. juledag

2. juledag har sin oprindelse i den katolske kirke, hvor den blev fejret som St. Stefans dag til ære for den kristne martyr Stefanus. Ifølge legenden blev Stefanus stenet til døde af en gruppe jødiske modstandere, fordi han prædikede om Jesus.

I dag er 2. juledag stadig en kristen helligdag i mange lande, men den er også blevet en mere sekulær festdag, hvor man fejrer julen sammen med familie og venner.

Fejring af 2. juledag i Danmark

I Danmark er 2. juledag en dag, hvor mange danskere holder fri og bruger tiden på at slappe af og være sammen med familie og venner. Nogle vælger at fortsætte julehyggen med endnu en julefrokost, mens andre måske tager en tur i biografen eller går en tur i det smukke vinterlandskab.

Traditionelt set var 2. juledag også en dag, hvor man besøgte venner og familie, som man ikke havde set på selve juleaften eller 1. juledag. Denne tradition er dog blevet mindre udbredt i moderne tid, hvor mange danskere har travlt med at holde jul og julefrokoster i dagene op til juleaften.

Uanset hvordan man vælger at fejre 2. juledag, er det en dag, hvor man kan hygge sig og nyde julens fred og ro.

Fejring af 2. juledag i andre lande

Som nævnt er 2. juledag stadig en kristen helligdag i mange lande, hvor den fejres til ære for St. Stefanus. I nogle lande, som for eksempel Tyskland og Polen, er dagen også kendt som “anden juledag” og fejres på samme måde som i Danmark.

I andre lande, som for eksempel England og Australien, er 2. juledag kendt som Boxing Day. Dagen har fået sit navn fra den traditionelle skik, hvor arbejdsgiverne gav deres ansatte en gaveæske eller “Christmas box” som tak for deres arbejde i året, der var gået. I dag er traditionen med gaveæsker dog blevet mindre udbredt, og i stedet bruger mange englændere dagen på at se sport i tv eller gå på indkøb til januarudsalget.

Uanset hvordan man fejrer 2. juledag, er det en dag, hvor man kan nyde julens hygge og samvær med familie og venner.

Konklusion

Er den 26. december en helligdag? Ja, det er den. I Danmark og mange andre lande rundt omkring i verden fejres dagen som 2. juledag eller Boxing Day. Dagen er en tid til at slappe af, være sammen med familie og venner, og måske fortsætte julehyggen med endnu en julefrokost. Uanset hvordan man fejrer dagen, er det en tid til at nyde julens fred og ro og tænke tilbage på året, der er gået.

Så hvis du har lyst til at fejre 2. juledag i Danmark, kan du bruge dagen på at hygge dig med familie og venner, spise julemad og måske tage en tur i det smukke vinterlandskab. Og hvis du vil lære mere om 2. juledag og andre globale helligdage i december, kan du besøge https://globale-helligdage-i-december.dk/26-december-2-juledag/.

Share this post